org kate mak buyung ni larat lg nk buat kuih raya..teringin punya pasalll...tu pun sebalang tart gulung nenas tu dah abis tauu!!! hohoho..saper lg mkn, mak buyung yg teringin sgt nak mkn tart nenas gulung ni la makan..nasib baik ade acuan dr ida..thank you so much ida..2 kali saya buat tau tart gulung ni..tu tgl sbalang, tp tiap2 mlm duk curi gak seketul dua..hahaha..semua buat sebalang2 je, kecuali tart nenas, tp semua dah tgl stgh balang...sempat ke tak ni nak simpan raya ni..ntah ler...;p
okla layan jelah resipi2 biskut raya nih yek..resipi2 ni pun nampak kat blog kak hana tu dan myResipi, alhamdulilla, sedap2..hihi..tq ye akak2 sekalian..buat yg simple2 je pun, dan guna bahan yg ade dlm rumah ni je..pg2 buat kuih raya ni ngan aina ler kan, saper lg, tghr rehat, pas asar masak berbuka, semua simple2 ikut maner sempat je..ingat nak buat lg 2 jenis je biskut, tgk la esok pg lak..klu larat ler..;p
Bahan-bahan
- 250gm butter
- 2 sudu besar gula castor
- 2 sudu besar minyak sapi (Ghee lagi sedap)
- 1 bj kuning telur
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1/2 cawan tepung jagung
- secubit garam
- 3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
- (3 3/4 cawan tepung gandum ~ utk tart bunga)
- jem nenas secukupnya ~ digentel bulat2 (kecik sket dr guli)
-
- 1bj kuning telur
- 1 titik pewarna kuning
- 1 sudu air
- Satukan ketiga2 bahan ni hingga sebati.
Cara-cara
- Ayak ke tiga2 tepung.
- Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
- Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
- Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
- Perap sebentar (arahan tuan resipi asal ya..) supaya doh mesra.
- Utk wat tart gulung ~ buat la cam biasa ya.. (dr start picit doh kat acu tart tu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur )
- Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C.
- Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara
Jam Nenas :
Sebiji nenas - potong kecil2
1/2 cawan air
1 cawan gula
- blend nenas dan masak hingga pekat, masukkan gula, masak lagi hingga jadi jem
Semperit dari nziela@myResipi
Bahan-bahan
- 150g butter
- 80g gula aising
- 50g tepung jagung
- 80g tepung kastard
- 120g tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- Pukul butter, gula aising hingga kembang.
- Masukkan kuning telur, kacau sebati.
- Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
- Masukkan ke dlm acuan dan picitkan ke atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
- Bakar 150C selama 20 minit.
Biskut Kacang Mazola dari KLily@MyResipi
Bahan-bahan
- 200gm tepung gandum
- 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
- 100 gm gula -kisar halus
- 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
- Kuning telur
Cara-cara
- Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
- Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
- Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
- Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
Biskut Koko Rangup dari Yani@MyResipi
Bahan-bahan ( saiz acuan 21x8cm )
50g mentega tanpa garam
*70g tepung
*15g serbuk koko
*1/8 sk serbuk kulit kayu manis
*1/4 sk baking powder
*40g gula perang
*2 cubit garam
Cara-cara
- potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven peper
- Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk.
- Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
- Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
- Bakar selama 25-30 minit.
- Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.
Chocolate Oatmeal Cookies dari sini
Bahan-bahan
- 90g butter
- 25g gula perang
- 25g gula halus
- 1 biiji telur (60g) - kocok
- 1 sk esen vanila
- 1/4 sk garam
- 100g tepung gandum
- 100g oatmeal - hana campur nestum
- 20g dark semisweet - cincang - hana tk ltk
- 50g walnut - cincang - juga tak letak
- 60g chocolate chips
- 1 sudu besar tepung jagung - nih hana tambah
Cara-cara
- Panaskan oven suhu 190. Alaskan loyang dengan baking paper.
- Dalam mangkuk, satukan butter dan gula. Pukul menggunakan whisk hingga fluffy.
- Masukkan telur, esen, garam. Kacau sebati.
- Masukkan pula tepung dan kacau menggunakan spatula.
- Masukkan choc chips, walnut dan dark choc. Kacau lg sebati.
- Ambil sesudu demi sesudu dan letak si atas loyang yang beralaskan baking paper td. Dan tekan sedikit menggunakan garfu.
- Bakar selama 10-15min atau hingga keperangan.
- Sejukkan di atas redai. Siap dihidang.
rajinnye aisha ni..aritu saya dah mengandung tua nak masak pon dah malas..hik2..
ReplyDeleteSalam ausha rajinnya buat cookie semua.. Akak yg tak buyung ni tak buat pun.. Tp nampak biskut oatmeal dgn koko ranggup tu mcm sedap je.. Kalau angin rsjin datang leh la buat.. Bukan tak nak buat tak sape nak mkn huhuhu..
ReplyDeletedilla - rajin sbb teringin nak mkn..lg pun duduk2 santai je ngan aina tu..buat pun tak banyak pun dilla..
ReplyDeletekak ita - takdela akak..buat sbb saya yg nak makn..mmg saya pun yg byk mkn..tu yg cepat abis tu..kunyah2 pas terawih..hihi..saya guna bahan mane ade je kt rumah ni akak..kdg2 tak ikut sgt resipi...;p buat2 jgn tak buat ye..
nak mkn punya psl,mmg rajin je kan buat sndr pun,hihi.fith pun apa je terasa nak mkn mmg buat je,dah berbalang2 tp takpe sure hbs punya,sbb tak tinggal byk pun,nanti masa open house licin laa ni...
ReplyDeletemenarik2 jugak biskut aisha buat,comel2!ada assistant pulak kan,best laa tu...
fith - betui2 fith, nk mkn punya pasal sanggup je kan..masa open house tak abis2 pun tu..kami yg duk pulun mkn ni..hihihi..
ReplyDeletetulah rajin lak die duk tlg..tlg mkn sekali..hihi..