Hari ini france bread smlm dah abis, terbayang pulak roti john kat pasar malam tu...hahahahaha.....ape lagi, sompekk gak den buat td, inti roti ye dah siap gak, so esok la buat breakfast kan..hotdog bread ke roti john ke...dua-dua la makan..hahahah..leh gemoksss nih..hihi ...taraaa tu die roti johnn..yummy ..dah selamat masuk peruttt..ahakkss
Hotdog bread @ yani MyR
Bahan-bahan ( 6 biji )
160ml air
250g tepung roti
14g(1 1/2 sudu besar) gula
4g(1 sudu kecil) garam
8g(1 sudu besar) lemak sayur
2.4g(3/4 sudu kecil) dry yeast
16g(3 sudu besar) susu tepung
Cara-cara
- Masukkkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. On kan. tunggu siap
- Bila dah siap, keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat.
- Rehatkan selama 15 minit.
- Buatlah bentuk panjang seperti gambar lebih kurang 13 cm
- Biarkan naik dua kali ganda atau 30C selama 50minit
- Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit. Biarkan di dalam oven selama 5-10 minit kalau mahukan roti kelihatan lebih perang.
Sumber : http://www.myresipi.com/top/detail/217
Inti Roti John
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
250gm daging cincang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
sedikit garam
3 biji telor
sedikit butter
6 keping roti 'finger rolls' (yang pandai buat roti boleh buat sendiri... umi_e tak pandailah...)
sos dan mayonis (jika suka)
Cara-cara
- Blend bawang dan bawang putih
- Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari - tambah lada sulah sikit
- Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
- Belah dua roti jangan sampai putus
- Masukkan telor dalam daging cincang
- Pukul sebentar telor+daging
- Panaskan butter dlm kuali
- Sapukan aduna daging+telor atas roti
- Terlangkupkan atas kuali
- Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
- Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
- Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka
No comments:
Post a Comment