Friday, July 06, 2012

Kebun Kecil

 Mula sahaja april hari tu dah mula menanam serba sikit, terutama tomato..tahun ni tanam 4 pokok tomato, saje suka tengok anak2 suka petik tomato ni..
Aina dan Aida memang giler mini tomato..mungkin sebab tomato kat jepun ni manis2 kot..hari2 la kena ade tomato..so  setiap minggu kena beli tomato..kalau masa mahal tu, catu la sikit tomato tu utk budak2 tu, sian tapi ibu ayah tak larat nak nak beli tomato je..tp yg best ye jika depa cam kurang je selera nak mkn, umpan je lah tomato..insyaALLAH tb2 selera 2Ai tu makan..Alhamdulilla..
Sekarang tomato ni sedang masak ranum..hari2 anak2 akan minta kuar gi petik tomato. Aina ok pandai dah petik yg masak je, aida bg die petik 2 biji je dlu, pastu suruh duduk tepi pegang tomato, jika tidak, selamat hijau2 tomato tu aida petik..

 Bila duduk jepun ni, baru la nak menghargai sayur2 msia yg takde dan agak susah nak cari.
Laksa adalah kesukaanku..hihi..kalau tkde kesum tak jadi la..bunga kantan tu mmg tkde tkpe..
Alhamdulila tahun lepas bile pindah Osaka, ade adik yokodai (yokohama univ) tolong pos kesum ni..asalye kami beli kesum ni kt Sonandai, dan belikan juga utk geng2 yokohama, kak ita dan adnin..alhamdulilla rajin ye mereka tanam...menjadi pulak tu, rimbun sekali..cuma skrg tak tau la, kak ita dah pindah, tinggal adik2 kt situ..tak pasti keadaan kesum di sana..
Masa winter tu ingatkan kesum ni mati dah, sbb daun2 semua dah perang/kuning..tp tkpela abaikan saje, mmg terbiar je die kesejukan diluar.Tapi alhamdulilla mula je musim bunga, sikit2 tukar kaler hijau..
Masa cuti golden week tu gi Fukuoka 1 minggu, balik dari sana, sangat terkejut, kesum sgt menghijau dgn banyak ye..ape lg, gunting2 frozen..buat stok..syukur alhamdulilla. 
Tahun lepas jauh merantau kesum2 ni ke famili sini..byk jasa ye.alhamdulilla..kesum2 saper nak kesum..hr tu masa BBQ lupa pulak nak bawekan kesum ni utk geng2 sini, tkpe insyaALLAH next time jumpa leh bawe :)

 Daun kari ni dari msia..winter lepas, MIL ade bawa, try tanam dlm cawan..keadaannya sama, mmg terbantut je masa sejuk tu..sekarang alhamdulilla menhijau..moga dpt bertahan untuk winter kali ni..
 

Serai oo serai...suka tanam serai..alhamdulilla serai pun boleh survive masa winter walaupun dah cokelat jd lalang, tp alhamdulilla hijau semula..cuma walaupun ada tanam serai, tak pernah lg dapat guna hasil ye..hihi..

 Sebelum ni mmg slalu cari benih kunyit kt Conan Home Center, tapi takde..Alhamdulilla tahun ni, april hr tu banyak sangat jual..ada 3 jenis, warna kuning/orange cam kite punya tu, warna kuning cair dan dan putih..
Bulan april hari, kami beli yang warna kuning/oren..tanam punya la tanam, 2 bulan lebih pun tk kuar ape2 tunas..korek2 pun tgk tk kuar ape2 tunas, tp tanam je lah balik..
dan alhamdulilla masa round2 nak beli tanah lagi bulan lepas, jumpa 3 paket kunyit yg dijual separuh harga..kunyit2 tu dah kelihatan kering dan bertunas sikit..
Ape lagi sambar la 2 paket, 1 jenis kuing cair, 1 lagi jenis putih. Yang macam kunng/oren tu tkde..
Alhamdulilla pas sebulan, naik tunas2 hijau tu, tu skrg tengah menghijau..cuma ade 2 versi tanam, daun pun ada 2 versi, lebar2 dan kecik2.Tapi tak tau maner satu dr baka yg mane..tkpela janji dpat daun kunyit..Gunting2 dan frozen..boleh la menrendang raya ni.Alhamdulilla..

Selain pokok2 ni, ada tanam sayur lain gak, edamame, buncis, cili api, piman..cuma tahun ni pokok2 cili api tu kena serang ulat..skrg cam nak mati dah..tkde rezeki la nak memetik cili api segar tahun ni..
Arap2 pokok2 ni boleh juga bertahan masa winter ni spt tahun lepas..Aina suka cakap ngan pokok2 ni.."nanti hidup tau" hihi..ni dgr ibu die cakap la tu..:)

Ohh laksa..ok layan gambar laksa simple yang selalu saya buat :)
Okla nak masak ..nanti sambung lagi :)

23 comments:

  1. aisha....suburnyer tgk pokok2 tanaman tu, sejuk tgn yg menanam tu...tambah2 daun kesum tu..k'ida punya dh tinggal kecik...nk kena amik patahkan dahan dia tanam pasu lain..takut pokok asal mati..sama la aisha..kami hantu laksa, kalau tak der daun kesum alamak tak sedap la laksa tu, kebetulan stok laksa kering baru jer sampai...lum pernah lg uat pakai udon, asben akak tak mau...dh abis stok laksa kering ari tu..asyik uat laksa Johor la pulak

    ReplyDelete
  2. la kak ida..bru tahu hr tu dtg rumah akak tu leh bawe anak2 kesum ni sekali..saya pun gunting btg2 kesum tu, rendam dlu dlm cawan berisi hingga akar ye kuar..dlm 2 minggu kot..pastu bru pindah ke pasu yg dasar ye leh tutup..kira kita siram tu air ye bertakung..insyaALLAH hidup kesum tu nnti kak ida..klu kak ida nak kesum ni, saya leh pos..ape2 PM saya yek ;)
    guna udon sedap gak kak ida..try la kak ida..mudah, cepat, dan murah gak la klu guna udon kat gyoumu supa tu (15yen je sepaket)..hih..:)

    ReplyDelete
  3. Wah elok dan subur je tumbuh. Tak lengkap laksa kalau takde daun kesum

    ReplyDelete
  4. Salam Aisha, seronoknya bila pokok yg ditanam membuahkan hasil. saya teringin nak tanam tp tak terbuat2 pun.;) bagus betul anak2 suka mkn tomato kan. anak saya tak suka pulak, bila bawak bento ke skolah mesti ada lagi balik rmh. tp kalau letak dlm pizza atau sup makan pulak bdk2 ni. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam asmara,

      try la tanam..saya pun bru duk osaka ni nak belajar tanam menanam ni..ni tahun ke2..seronot pulak tgk hasil ye..:)

      Delete
  5. jelez nyer tgk uols menanam elok jer hasilnyer...asal ai taman semua mati ehhh...tangan panaih kot hahaha....
    nak daun kesum tue jugak....sebab patik mmg hantu laksa...aisha IA hjng bln Nov ni turun osaka...if ader rezeki blh la jmpa...sekali ngan murni na @.@

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayu, bolehhh ok nnti PM kay...

      wow best ye..ape2 nnti inform yek..nak lepak2 rumah kami pun ok je..insyaALLAH nnti kite jumpa ye

      Delete
  6. aisha..bestnya tengok kebun mini aisha ni..kat sini nak tanam semua tu mcm tak sempat je..hehe,winter anjang sgt*alasan..haha*
    aritu ada nmpk gmbar aina dan aida petik tomato..geram je tengok buah tomato tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamalia, hihihi...tp tulah klu sejuk, mmg saya pun malas nak bercucuk tanam tu..hihi..
      tulah, depa tu mmg suka sgt mkn tomato, tu yg tanam sampai 4pokok..;p

      Delete
  7. rajinnye sis bercucuk tanam..teringin pulak nak tanam dalam pasu ni sbb rumah saya rumah apartment :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. liza, saya pun tanam dlm pasu ke...duduk flat gak :p

      Delete
  8. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  9. BANTUALAH MASJID AL SOLEHIN YANG SEDANG TENAT
    SILA HULURKAN BANTUAN DARI SEGI MORAL DAN PERUNDANGAN.

    KISAH PENGHINAAN TERHADAP MASJID AL SOLEHIN DAN AHLI KHARIAHNYA DIKULAIJAYA
    www.karamsingwali.blogspot.com
    tolong share..bantu kami selamatkan al solehin..

    ReplyDelete
  10. Cantik kebun depan rumah kan.
    http://sihatlindungselamat.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Most Expensive Cars in the World, Top Concept Cars, Top Strange Vehicles in the World and Car latest hot top Wallpapers
    worldlatestvehicles.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Make Money online from home without investment, Just Register and click the ads and earn upto 10 Dollars Daily, The best and Legimate Earning Sites Ever you want
    ProBux.com

    ReplyDelete
  13. Entertainment for Fun... Entertainment Articles, Entertainment News, Entertainment Pictures, Bollywood, Hollywood and Lollywood Pictures and Videos, Entertainment Latest updates, Hot Entertainment News and Pictures Funny Entertainment Pictures, lol Pictures, Funny Pictures and Much More Fun Only on 1 Current Affairs Network
    hotcurrentaffairs.com

    ReplyDelete
  14. Internet Users have very big Good News, Now you can earn with Just Share an add or picture on Facebook, Facebook is the Most popular Website in the World and you can make unlimited income with Just Facebook Posting Program.
    Genuines Works of Data Entry, Facebook Posting, Copy Pasting, Add Posting, Clicking, Web Surfing, Website Visiting, Article Sharing, Data Sharing, Google Business Plan and Much More Business Plans.
    www.jobzcorner.com

    ReplyDelete
  15. Want to Learn Forex Trading and earn with Forex Business...?? The best Forex Trading Learning Website where you can get any thing about Forex, Trading updates, forex trading latest news, forex brokers directory, forex brokers list, Dollars news affairs, Stock Markets, stock market news, stock market analysis, technology news, international forex markets, international forex business news and all updates about Forex Trading
    ForexAffairs.Com

    ReplyDelete
  16. Salam kak.. Saya baru datang jepun 6 bln lepas.. Baru blaja2 nk buat small garden sndiri kat apato saya.. Just nk tau, boleh ke kita tanam serai yg dah frozen tu kak? N kalau nk start gardening ni, tanah macamana nk beli ye kak? Terima kasih..

    ReplyDelete
  17. All Kind of Current Affairs, Latest Hot News updates, Classified Sites, Pakistani Classified Sites, USA Classifieds, Indian Classifieds, Entertainment Articles, Entertainment News, Entertainment Pictures, Bollywood, Hollywood and Lollywood Pictures and Videos, Entertainment Latest updates, Hot Entertainment News and Pictures Funny Entertainment Pictures, lol Pictures, Funny Pictures and Much More Fun Only on 1 Current Affairs Network
    hotcurrentaffairs.com

    ReplyDelete