Thursday, May 14, 2009

Kuih Kasturi

Kuih ni buat minggu lepas. Sebabye terliur tgk blog kak ita dan ida post kuih yg sama...ape lg terus buat malam tu, pas buat roti nasi tu..leh buat sarapan kan..buat lebih, resipi kak ita, sya letak sini, tp saya main agak2 je pun cam ida buat tu..hihi..cuma tips ye, time masak kacang tu rase manis tu kena lebihkan sikit sbb nnti nk letak tepungkan....tara kuih kasturi bentuk heart cam mama aiman slalu buat...yumm yumm..hihi
Bahan-bahan
200 g kacang hijau
70 ml santan
50 g gula
sedikit garam
60g tepung gandm
200 ml air
untuk kulit
50g tepung beras + tepung gandum
sedikit sudu kunyit serbuk
sedikit garam
air
Cara-cara
1. Rendam kacang hijau sekurang-kurangnya 2 jam ita rendam 8 jam supaya cepat empuk
2. Rebus dengan air, setelah agak kering masukkan gula, santan dan sedikit garam.
3. masak sehingga kering dan tutup api masukkan tepung.gaul dan sejukkan.
4. Buat bentuk bulat leper2 lagi leper lagi bagus supaya garing.
5. Untuk kulitnya bancuhkan bahan2 kulit macam nak buat goreng pisang.
6. celupkan dan goreng didalam minyak.

No comments:

Post a Comment