Monday, May 25, 2009

Yong Tau fu

Lama tak update blog. Tak update makanan. Penyakit malas sedang menular. Minggu lepas asyik tiru ape org masak je. Jalan umah ros, nampak roti kentang..terus buat. Jalan umah ida, nampak roti pandan, pun terus buat. Gomen ros, mak cik tak mbik gambar lakk..hihi..Jalan2 umah kak ita nampak yong tau fu, per lg..terus gak teringin nak mkn..tapi jumaat tak sempat beli bahan2 ye, sabtu pas balik berjalan bru gi shopping brg2 dapur. .Yumm...sedapp..sampaikan esok pg ahad tu cam teringin je lagi nk makan..Thanks minami133. Gambar gegarr lak..huhu
Bahan-bahan ( 5-6 orang ) - kami 2 org je pulun..hihi
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan - tak letak pung sebab tak makan..hihi.
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto - pun den tak lotak


Cara-cara
  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
    setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  2. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  3. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  4. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  5. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

2 comments:

  1. uihh teruja tgk yong tau fu ni. nk kene wat gak ni.

    ReplyDelete
  2. hahaha..ape lg murni..buat2 jgn tk buat yek..

    ReplyDelete