Bahan-bahan ( 5-6 orang ) - kami 2 org je pulun..hihi
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan - tak letak pung sebab tak makan..hihi.
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto - pun den tak lotak
Cara-cara
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. - panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
- masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
uihh teruja tgk yong tau fu ni. nk kene wat gak ni.
ReplyDeletehahaha..ape lg murni..buat2 jgn tk buat yek..
ReplyDelete