Saturday, May 09, 2009

Roti Nasi

Baru je buat roti ni td, dah mkn pun 4 ketul. Tokey roti ros kate buat 1 loaf, sya hentam buat comey2 dapat la 12 ketul..senang sikit mkn..( ke sbb malas nk potong) ..hahahah sama jelah tu..hihi..pastu sya guna breadmaker je...Arigatou Ros
  • timbang nasi, susu dan air, pastu blend hingga hancur.
  • pastu masukan semua dalam tin BM bersama bhn2 lain, dan ON
  • tumbuk2 kuar angin, rehatkan 10minit
  • bentuk bulat2 12 ketul, dan naikkan dalam oven 35 darjah selama 50 minit

Roti Nasi @ Ros Toyosu

Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )
80 gram nasi putih
100 ml air
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1 sudu kecil garam

Cara-cara
  1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
  2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
  3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
  4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
    kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
  5. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.
  6. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat

sumber : http://www.myresipi.com/top/detail/4254

No comments:

Post a Comment