- timbang nasi, susu dan air, pastu blend hingga hancur.
- pastu masukan semua dalam tin BM bersama bhn2 lain, dan ON
- tumbuk2 kuar angin, rehatkan 10minit
- bentuk bulat2 12 ketul, dan naikkan dalam oven 35 darjah selama 50 minit
Roti Nasi @ Ros Toyosu
Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )
80 gram nasi putih
100 ml air
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1 sudu kecil garam
80 gram nasi putih
100 ml air
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1 sudu kecil garam
Cara-cara
- Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
- kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
- masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
- rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
kemudian terap doh memanjang dan lipat 3 - letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.
- keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat
No comments:
Post a Comment