Friday, April 24, 2009

Sweet Potato Bread

Sweet potato bread baru je buat hari ni. Tapi dah abis 3 ketul, baru je makan panas2..huhu..dah dinner soto ayam. Tapi lapar lagi..hahaha..Resipi ni dari Ros Toyosu, tapi tak guna ubi kentang, guna ubi keledek je..sebab ada keledek..so ini la sweet potato bread. Sedap roti nih, lembut je..Sweet Potato Bread

Bahan-bahan ( 10 biji bun kecil )

135 ml air ais
3/4 cmt garam - guna 4 g ( 1 sudu kecil BM)
30 gm mentega atau marjerin
1/2 biji telur (dipukul sebentar)
60 gm ubi kentang (direbus dan dilenyek baru ditimbang) - guna ubi keledek
300 gm tepung roti/tepung protin tinggi
3/4 cmb susu tepung - guna 8 gram (1 sudu besar BM)
50 gram gula
2 cmt yis segera - guna 4 gram ( 1 sudu kecil BM)

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan dan uli hingga licin lebih kurang 15 minit.
  2. Tutup dengan wrappers dan biar naik selama 45 minit.
  3. Tumbuk doh perlahan utk mengeluarkan udara yg terperangkap dan uli selama 1/2 minit.
  4. Bentukkan menjadi bebola yang setiap satunya seberat 30gm (tak timbang pun tak per, pakai agak2 jer la saiz tu).
  5. Susunkan ke dlm loyang yang telah digriskan. Tutup lagi dan biar naik lagi selama 40 minit.
  6. Tepi2 loyang pun griskan la jugak supaya roti tak melekat nanti lepas bakar. Kalau tak nak griskan loyang dan nak lapik dgn aluminium foil pun boleh..
  7. Sapukan telur yg telah dipukul ke atas roti (tadikan kita guna 1/2 biji saja utk masuk ke dlm adunan, so yg 1/2 baki lagi tu gunalah utk tujuan ini).
  8. Paipkan kastad ke atas roti. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit (tapi perhatikan juga sbb kalau dh nampak roti bertukar perang dan masak sebelum 20 minit tersebut, tutup sius dan biarkan roti masih di dalam oven hingga cukup masa 20 minit).

p/s : Guna BreadMaker, BM je. Maka, semua bahan masuk dalam BM dan tekan untuk doh dan On. Siap dan ikut dari langkah 3.


Custard Cream @ Honey MyR

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega


Cara-cara

  1. Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
  2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  3. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
  4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.

** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

No comments:

Post a Comment