Takoyaki ni mmg ikut resepi dari kak Za je..terima kasih kak za..selalu gak buat takoyaki ni, tp kdg2 slalu tu, intikan inti ayam cam karipap tu..hahaha tekak melayu la, pedas2 sikit kan..hihi..tapi ptg ni intikan sotong cam biasa jelah, gaul sikit ngan cabai sikit..huhu..ptg rabu pkui 5 ayah aina dh balik, so sempat la minggu petang td, ayah aina jelah yg perabihkan....oishikatta
Bahan-bahan-cukup untuk 16 biji takoyaki
150 gram tepung gandum
25 gram potato starch
1 biji telur
200 ml susu segar
200 ml air - tak sampai 200ml guna
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 batang lidi sate
**Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
Kobis-cincang halus
Daun bawang-potong
Isi udang/sotong/sosej atau cheese
Bonito flake
Mayonis
Sos kicap
Campuran kicap manis, 1 sudu besar hoisin sos dan seasoning - tkde..huhu
Cara-cara
- Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.Kobis-cincang halusDaun bawang-potongIsi udang/sotong/sosej atau cheeseBonito flakeMayonisSos kicapCampuran kicap manis, 1 sudu besar hoisin sos dan seasoning
- Panaskan acuan takoyaki.Masukken seidkit minyak.
- Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.Kemudian amsukkan udang/sotong.
- Taburkan daun kobis dan daub bawang.
- Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah
- Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
- Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
- Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.
Sumber : http://zaliana.blogspot.com/search/label/Makanan%20Jepun
No comments:
Post a Comment