So seblum gi solat jumaat sempat la buat tepung pelita ni. Ini buat kali ke2, yeah menjadi pun..baru la puas hati...yum yum..suka sgt kuih ni....suka gak sbb dah jd. dlu firts time buat cairrr je..hihi.. tk masak lama sampai likat rupa ye..so dapt bawe kuih ni gi majlis bacaan yasin umah adninpuza..
resepi copy dr myR la..thank you kak yani...
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan gula - tambah lebih sikit bagi rase manis..hihi
- 5 cawan air
- 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
- 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
- 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
- sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
- Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
- Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
- Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
- Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
- Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
- Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
- Sejukkan
kak umei pun teringin nak buat kueh niee.. baru aje beli kapur..tak buat2 lagi... hehehe..sedap yekk..
ReplyDeletebuat la kak umie, simple dan mudah saje...puas mknn tu klu buat sendiri..hihi..sedap2..tp akak umie lebihkan gula nnti la sikit, sbb adunan tu cam kurang manis, tp ikut akak la..hihi..mungkin sya ni aje yg rase kurang manis kot..ihihi
ReplyDelete