Ayam percik dari sajiemas pulak buat kelmarin. Teringin punya pasal ayam percik kat pasar malam tu..terima kasih ye sajiemas dr myR tu. hoho..resipi bawah ni sgt byk okay.Daku buat 3ketul je..nak buat byk2 saper la pulak nak berhabiskan. Klu ade bbq je, sedap ni panggang ayam nih..oitt kekawan, takde hanami ke tahun ni?( alahai macam la ade org dgr..huhu)
Orang ajak kite pergi, orang tak ajak, diam2 jelah..huhu..Ok ni utk rujukan sendiri nnti ;p
Bahan-bahan ( Anggaran 2 ekor ayam )
500 gm bawang besar
50 gm halia - diblender
50 gm lengkuas - diblender
50 gm bawang putih - diblender
5 batang serai - diblender
2 cawan gula
3 sudu stok ayam serbuk
5 senduk cili mesin
5 senduk cili sos
1/2 kg santan
Cara-cara
- Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
- Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
- Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
- Bakar dan siap untuk menjamu selera
No comments:
Post a Comment