Garlic Mashed Potato nih pun duk ambil kt MyR gak. Resipi nih sangat byk. Buat sikit je. Sauce tu pun takde, so tak guna la. Tu dah rupa cam aiskrim lak. hihi Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
- Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
- 3 sudu besar butter
- 2 sudu besar mayonaise
- ½ cawan susu segar/ fresh cream
- 1 sudu kecil black pepper
- Bahan-bahan untuk gravy :
- 2 ulas bawang putih dicincang halus
- 2 sudu kecil black pepper
- 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
- 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
- 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
- 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
- sedikit minyak untuk menumis bwg putih
Cara-cara
- Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
- Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
- Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
- Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!
No comments:
Post a Comment