Saturday, March 06, 2010

Roti Burger

Semalam dah buat water roux tu. Kemudian cuba la buat roti burger dari ros JMC tu. Ni buat kali ke2. Cuma kali ni try tambah sikit water roux cam kat kHana buat tu. copy n paste dr blog kHana. tq kak.
Fuhh sgt lembut, sangat suka. Saper2 nak teringin nak makan roti burger yang lembut, meh la try. Memang sangat berpuas hati. Thank you so much Ros dan kHana, juga mamafami. Suka. Meh kongsi resepi mereka di sini yek. tq2..taip sambil senyum2 ni. Ros ayam tu sya buat cam ros...tp sorry tak sempat nak ambik gambar ros...roti je sempat..ape pun mmg sedap..yum yum. tq yek..muahh

Bahan-bahan - sya dapat 6 ketul
  • 250 gram tepung high protein/ tepung roti
  • 50 gram tepung gandum
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 besar tepung susu
  • 1 ½ sudu teh yis
  • 1 biji telur (kecil) - (tingglkan sdkit utk gliss pd roti)
  • 2 sudu besar marjerin atau mentega - 30g
  • 100 ml susu segar
  • 60 ml air suam - 30g air suam plus 30g water roux
Untuk Gliss
baki telur tadi+1 sudu kecil susu segar+beberapa titik madu ( kilat nnt roti tu)

Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh.( Jika Ade Bread Maker masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan tekan ON je) tunggu sampai siap.
  2. Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.
  3. Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka.
  4. *hana tambah:Jika ingin wat roti burger, bulatkan seperti bun then tekan sedikit agar sedikit leper dr bun biasa.
  5. Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan mentega . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
  6. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan di atas doh roti burger , akhir sekali bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
- tips supaya bijan melekat pada roti, mula-mula gliss roti dengan telur dan tabur bijan, masa baki bakaran ade lebih kurang 10 minit, buka pintu oven dan spray roti tadi dengan air, InsyaAllah bijan tu akan lekat elok je atas roti nanti.

No comments:

Post a Comment