Tuesday, March 16, 2010

Shiroyama Koen @ Tateyama

Sabtu lepas, kami join kIda buat program ke Tateyama. Actually ade inchigogari ( strawberi picking), tapi tak join, kami join depa picnic je. Pagi2 kuar rumah dalam 7 lebih. Sampai ke Umi Hotaru ni sejam kemudian. Angin sangat la kuat hari tu, tengok ombak yang bergelora tu pun dah menakutkan. Lepas kat Umi Hotaru tu sejam. Ni kali ke3 kami sampai situ.

The Tokyo Bay Aqua-Line (東京湾アクアライン, tōkyō wan akua rain), also known as the Trans-Tokyo Bay Highway, is a bridge-tunnel combination across Tokyo Bay in Japan. It connects the city of Kawasaki in Kanagawa Prefecture with the city of Kisarazu in Chiba Prefecture, and forms part of National Route 409. With an overall length of 14 km, it includes a 4.4 km bridge and 9.6 km tunnel underneath the bay—the longest underwater tunnel for cars in the world.

At the bridge-tunnel crossover point, there is an artificial island called Umihotaru (海ほたる, Umi-hotaru, literally meaning "sea firefly") with a rest area consisting of restaurants, shops and amusement facilities. Air is supplied to the tunnel by a distinctive tower in the middle of the tunnel, called the Kaze no Tō (風の塔, "the tower of wind"), which uses the bay's almost-constant winds as a power source.

The road opened on December 18, 1997 after 31 years of construction at a cost of 1.44 trillion yen (11.2 billion USD at the time of opening). - lama sungguh nak siap

Bila sampai je parking, tengok semua orang cam nak melayang2 je jalan..hihi..iskk akan angin kuat sgt ker? Kemudian keluar kereta, mak aiii kuatt ye angin. Ambil gambar pun senget2 tudungku..hihi.Layan jelah gambar2 kat bawah nih..
Kecikk je mata aina ye kena tiup angin..;p
Aina : Taknak duduk la ibu atas turtle ni, angin ni kuat sgt..;)

Aina : Aina nak teropong gak la ibu..;p

Sekarang sangat la byk aksi aina gini bile kami suruh aina senyum nak ambil gambar ni. huhuhu. Tgk tu dua2 belah tgn letak kat pipi, dan kali nih siap angkat kaki..aduss..aina aina..;p

Dekat sejam la gak kami berada di situ, sambil ayah aina tengok peta nak ke Tateyama tu, kami lepak dalam kereta je. Tengok air laut bawah nih, kuatkan..mmg menakutkan. Masa ni dah nak balik, kereta pun dah banyak tu, so sesak la sikit, tunggu turn nak masuk parking. Kemudian, kami pun bertolak ke Shiroyama Koen.
Sepanjang perjalanan, angin mmg bertiup sangatla kuat. Aina pun lena je tidur dalam child seat tu, ibu aina ni pindah la duduk depan. Sampai Shiroyama koen ni pun, Aina masih tidur je elok2 , so pindah masuk dalam stroller tu. Elokla juga aina tido aina, sbb angin sgt kuat, bungkus stroller tu ngan rain cover tu, sbb nak elak pasir berterbangan ke arah aina. Oleh kerana cuaca yang angin tersangat la kuat, tgk pokok pun cam nak tumbang je..mmg membantutkan semangat kami nak bergambar dan jalan2..ape pun layan jelah beberapa gambar di bawah nih.
Ade 2 batang pokok ume nih sedang mekar...yeahh...

hihi ;p
Nih pulak area Japanese Garden. Kecik je pun garden tu. Teringat pulak Kyoto bile tgk japanese garden ni. Rindu pulak suasana Kyoto..hai bile la nak sampai sana lg yek..hihi

Ni pulakpermandangan dari puncak Koen tu. Luass je mata memandang, lapang fikiran..;)

Tapi bile tgk air laut yang bergelora tu dan angin yang bertiup sungguh kuat nih menakutkan kami.

Padat gak penempatan di Tateyama nih.

Nih la Castle Tateyama tu. Takdela besar sgt..comeyy je.. Kemudian, bila aina dah jaga, kami cepat2 turun masuk ke kereta untuk makan sikit. Yelah si kecik nih mesti dah lapar. Ade bawe bekal tu sementara tunggu kak ida call. Kemudian dalam pukul12 kak ida call, dan kami pun menuju ke Flower Park kat tepi pantaii..hohohoho..pantaii..tgk ombak yang membadai pantai tu, terdetik pulak tsunamii...isk isk minta jauh..Nak masuk Flower Park pun dibatalkan sbb angin yang sgt kuat. Mata aina tertutup2 ditiup angin..hihi
Kemudian kami ke Shiroyama Koen tadi untuk makan2..ihihih..
Perjalanan balik agak sesak sikit di Aqua Line, tapi alhamdulilla kami sempat solat magbrib di rumah..

Ahad pulak tak ke mana pun, konon ye nak mencari pokok2 ume, ttp satu insiden telah berlaku..hihihi. Kereta kami bergesel sikit ngan kereta makcik jepun tu. Jalan kecik, kena pandaila kan, tapi makcik ni asak gak ke kanan, so langgar la sikit kereta kami. Nasib baik la kami ni dah berhenti, dan mmg makcik tu mgaku die yang salah. Dia kate die asyik pandang kiri je tak perasan langsung belah kanan..leh lak gitu yek..hihi..Then bincang2, gi rumah makcik tu, call polis, ambil statement, gi kedai kereta nak baiki...aduhh..sgt la lama proses ye...Masih lum baiki pun lg geselan itu, sbb suami makcik tu kate nak tanye kawan die dlu, sbb geselan yang kecil itu pun kena 17000yen..hohoho..so die kate mahal. tak kisah la janji die yang kena baiki..;p So tunggu sabtu nih ;p

3 comments: