Wednesday, March 17, 2010

Daging Masak Merah

Dah banyak kali duk try masak daging masak merah ni. Dari resepi kHanieliza tu, ke resepi ros, ni pulak try resepi kHana. Semua pun sedap2 dan yang penting en.Suami suka. Almaklum la daging masak merah tu mmg kesukaan die. Kate je daging, mmg Ok jelah..ok ni rajin sikit nak letak resepi kHana ni. Terima kasih kHana.

Bahan-bahan
  • 300g daging - rebus dan hiris
  • *15-20 tangkai cili kering - celur air panas, cuci dan toskan
  • *3 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • 1 batang kayu manis
  • 1 biji bunga lawang
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 btg serai - ketuk
  • gula @ madu
  • garam
  • tomato - belah 4 - optional
  • sedikit air rebusan daging - utk lebih berkuah
Cara-cara
  • Blend@kisar bhn yg bertanda *. Panaskan minyak, masukkan kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  • Masukkan bhn blend dan serai. tumis hingga cili msk dan pecah minyak.
  • Masukkan sos cili, sos tomato, gula@madu dan garam secukup rasa.
  • Masukkan daging. Jika inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air rebusan daging tadi. Kacau dan didihkan.
  • Last sekali masukkan tomato jika suka. Matikan api dan siap dihidang.

No comments:

Post a Comment